Sıcak Su ve Soğuk Suyun Tadı Neden Farklıdır?
Vücudumuzun fonksiyonlarını sürdürmesinde büyük katkı sağlayan bu sıvı, fiziksel efor gerektiren aktivitelerden sonra daha da vazgeçilmez hale gelir. Ancak toplum tarafından kabul edilen bir gerçek vardır ki bu su Soğuk olmakkendimizi her zaman daha güzel, taze ve canlı hissetmemizi sağlar.
Peki hayatımızın her anında yanımızda olan suyun tadının onunla nasıl bir ilişkisi var? sıcaklıktan tat değişikliği cefa? Yani soğuk suyu bizim için vazgeçilmez kılan nedir?
Öncelikle tatları nasıl algıladığımıza bir göz atalım. Vücudumuzun beş duyu organından biri olan tat; Kimyasal bir reaksiyon mu yoksa zihnimizin bize oynadığı bir oyun mu?
Tat alma duyumuz, dilimizin ön, arka veya yan kısımlarında bulunan tat hücrelerinin ve tükettiğimiz yiyecek veya içeceklerden gelen moleküllerin bu hücrelere bağlanarak sinyaller göndermesiyle oluşur. Bu sebeple tat çeşitli kimyasal reaksiyonların karışımıbahsedilebilir.
Bizim dilimiz; Ekşi, tatlı, acı, tuzlu gibi pek çok tadı algılayabilir ama bu farklı tatları nasıl ayırt edebilir?
Tuzlu tat, ağzımıza bir yiyecek koyduğumuzda ortaya çıkar. tat hücreleri tarafından algılanır ve bu hücreler hücre zarlarında bazı proteinleri kanal olarak görürler ve bu tuzun hücrelere girmesine izin verirler. Akabinde duyunun aksonlara iletilmesinden sorumlu olan bilgilerin iletilmesinden sorumlu olan kimyasallar (nörotransmiterler) tat bilgisini beyne gönderir.
ekşilik, doğrudan iyon kanallarını etkiler.Hücresel bir formda algılanır ve çeşitli asitlerin, sodyum veya potasyum kanallarının proteinleri ile hücresel bir reaksiyon başlatır.
Acı tat, hücre zarlarındaki potasyum kanallarını bloke ederek algılanırken, tatlı olarak algıladığımız kimyasallar ise zar reseptörleri üzerindeki bariz baş bölgelerine gönderilir. kilit ve anahtar Formu ile bağlantılıdır”. Sonuç olarak, bağlı kimyasallar, tüm tatlarda olduğu gibi beyne iletilir.
Günlük hayatımızda pek çok içecek tüketiyoruz ve bazılarının soğuk olmasını tercih ederken, bazılarını da kesinlikle sıcak içmek istiyoruz.
Soğuk muadilleri olsa da kahve ve çayı sıcak tüketmeye alışkınız. Kola, soda ve biraBu tür içeceklerin sıcak tüketildiğini düşünmek bile şaşırtıcı.
Bunun nedeni; soğuk içecekler, tat tomurcukları bastırmadır. Oda sıcaklığında bir bardak Kola tüketirseniz, bu tat tomurcukları en doğal haliyle ortaya çıkacak ve Kola size alışılmadık bir şekilde çok daha tatlı bir tat verecektir.
Konu “tatsız” olarak nitelendiriliyor ama içtiğimizde dilimizde kesinlikle hissedebileceğimiz su söz konusu olduğunda işler nasıl ilerliyor?
Yüzyıllar boyunca insanlar suyun tadının suda çözünmüş mineral ve tuzlardan geldiğini düşündüler ve bu görüşlerinde tamamen haksız da sayılmazlar. Ancak saf suyun tadına bakıldığında bu suyun bile bir tadı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Saf su fabrikadan çıktığında bir ölçü oksijen ve karbondioksitle birlikte çözünür hatta saf sandığımız su bile saf değil.
İçtiğimiz suyun tadı çeşitli sebeplerden dolayı farklılık gösterir. Suyun kokusu, gece yatmadan önce dişlerimizi fırçaladığımız macun artıkları bile suyun tadını değiştirir.
Tat ve koku duyuları birbirinden ayrı düşünülemez. Burnumuzun o an algıladığı kokular örneğin su içtiğimiz odanın kokusu içtiğimiz suyun tadını etkileyebilir.
Sabah uyandığımızda ya da gece yatmadan önce dişlerimizi fırçaladığımızda diş macunumuz hangi aromayı içeriyor olursa olsun temelde nane özünden oluşur. Bu macun kalıntılarıTamamen ağzınızdan atılmadığı sürece diş macununun etkisiyle içtiğimiz suyun tadı değişebilir ve bu nane etkisi içtiğimiz su ile birleşerek ferahlık hissi verebilir.
Ayrıca camın içinde bile saf olduğundan çok emin olduğumuz bazı elementler vardır ve bunlar suya karışır. Tekrar yemek yedikten sonra ağzımızda ve dilimizde kalan kısımlar içtiğimiz suyun ve içtiğimiz suyun tadını etkiler. özel bir tatalır.
Peki suyun sıcaklığı tadını nasıl değiştirebilir?
Soğuk su suyun tadını değiştirir tat tomurcuklarının ve diğer olumsuz faktörlerin baskılanması oldukça temiz. Su ılıkken tat tomurcukları, suyu bozan parçacıklar ve suyun tadının oluşmasına neden olan tat tomurcukları çok daha fazla açığa çıkar. Bu nedenle soğuk bir içecek tükettiğimizde ve sıcak tükettiğimizde farklı bir içecek içiyormuşuz gibi hissedebiliriz.
Bir bardak suya belli miktarda tuz veya şeker ilave edilmesi, farklı sıcaklıklarda tattığınızdaFarkı net bir şekilde hissedebilirsiniz.
Soğuk suya olan hayranlığımız vücut ısımızla ilişkilendirilebileceği gibi ruhsal boyutları da vardır.
Vücut ısımız yükseldiğinde sıklıkla susarız ve bu etkiyi azaltmak için soğuk su içeriz, vücut ısımızı hızla düşürerekrahatlamamızı sağlar.
Psikolojik olarak akla gelen ilk şey alışık olduğumuz tatlar daha lezzetli buluyoruz. Fark ettiyseniz, sürekli soğuk su içen bireyler için mevsim veya hava şartları; Öte yandan sağlıklarını etkilemeden soğuk su içmeye devam ederler.